Freya Saeys dringt nogmaals aan op beslissing HPV-vaccinatie bij jongens

Freya Saeys (Open Vld) heeft de minister van Welzijn nogmaals aangespoord dringend werk te maken van de HPV-vaccinatie bij jongens. Saeys pleit er al jaren voor om ook jongens in de eerste graad te laten vaccineren tegen het Humaan Papillomavirus. Momenteel krijgen enkel meisjes deze vaccinatie, hoewel het HPV-virus ook kankers bij mannen veroorzaakt.

“Zo’n 25 procent van de HPV-gerelateerde kankers treft mannen. Daarom is het van essentieel belang dat ook jongens tegen het virus beschermd worden. Ook de Hoge Gezondheidsraad pleitte eerder al voor vaccinatie van meisjes én jongens”, aldus Saeys.

Freya drong in het parlement nogmaals aan op een snelle beslissing. “Als we weten dat we met die vaccins kankers kunnen voorkomen en levens redden, dan mogen we daar volgens mij absoluut niet over twijfelen”, zegt Saeys.

Minister Vandeurzen liet weten op korte termijn de knoop door te hakken. De eerste signalen zijn positief om het voorstel op te nemen in de werking van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s). De minister voert momenteel nog verder overleg, maar hoopt snel een beslissing hieromtrent te kunnen nemen.

Blijf steeds op de hoogte van mijn verwezenlijkingen!
Enkele keren per jaar een update in je inbox