6/07/2017 - “Liever een broodje préparé dan een weegschaal”

Vlaams Parlementslid Freya Saeys (Open Vld) heeft grote bedenkingen bij het onderzoeksproject Inter-act. Ze ondervroeg minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) over het project in de commissie. “Het kan niet de bedoeling zijn om pas bevallen vrouwen te bestoken met weegschalen. We moeten inzetten op een betere kraamzorg en psychologische ondersteuning, niet op een paar achtergebleven kilootjes” reageert de Open Vld-politica.

Het onderzoeksproject Inter-act is een samenwerking van de Hogeschool UC Leuven-Limburg, de KU Leuven en de Universiteit Antwerpen. Pas bevallen vrouwen zouden een weegschaal, een app en een coach krijgen om hun overtollige zwangerschapskilo’s zo snel mogelijk te verliezen. Zes weken na de bevalling komt de coach een eerste keer langs. Onderzoeker Roland Devlieger van de KU Leuven liet zich ontvallen dat hij ‘al droomt van een nieuw cadeaupakket voor vrouwen in het kraambed: in plaats van die omstreden roze doos vol reclame kunnen we hen een weegschaal, een meetinstrument, een app en een coach geven’.

Verontwaardiging

De verontwaardigde reacties bleven niet uit. In verschillende opiniestukken reageerden moeders verbolgen op het onderzoeksproject en de intentie om pas bevallen vrouwen een weegschaal te geven. Ook Freya Saeys, Vlaams Parlementslid voor Open Vld en momenteel zelf zwanger van haar tweede kind, was verontwaardigd. “Pas bevallen vrouwen met een weegschaal lastigvallen werkt absoluut niet motiverend. Jonge moeders hebben wel wat anders aan hun hoofd dan diëten en sporten. Ze moeten tijd krijgen om fysiek en mentaal te herstellen. Zwangerschapskilo’s binnen enkele weken verliezen met behulp van een weegschaal, app en coach hoort daar niet bij. Er wordt al genoeg druk op jonge moeders gelegd. Waar ik het meest nood aan had in het kraambed was een goede nachtrust, een broodje met préparé en een glas cava. Zeker geen weegschaal,” aldus Saeys.

Resolutie postnatale depressie

Ook over de impact van het project op de mentale gezondheid van jonge moeders maakt Saeys zich zorgen. Uit cijfers blijkt dat 10 tot 15 procent van de pas bevallen vrouwen worstelt met een postnatale depressie. Dat zijn ongeveer 10 000 moeders per jaar. In oktober 2015 keurde het parlement een resolutie op initiatief van Saeys goed over postnatale depressie en de preventie en detectie ervan. “Dat we moeten inzetten op de psychologische en emotionele begeleiding van jonge moeders is inmiddels dus wel duidelijk. Daarom net dat dit onderzoeksproject zo ontmoedigend is,” zegt Saeys. Minister van Welzijn Jo Vandeurzen liet in de commissie weten dat ook het mentale aspect aan bod zou komen in het onderzoeksproject. Saeys is echter niet overtuigd. “Feit blijft dat men pas bevallen vrouwen een weegschaal wil geven, en dat zal de mentale veerkracht van jonge mama’s allesbehalve versterken,” besluit Freya Saeys.