19/08/2016 - Freya Saeys loopt Voka-zomerstage bij Alcon

In het kader van de Voka-zomerstages ontving het farmaceutische bedrijf Alcon uit Puurs woensdag het Oost-Vlaamse parlementslid Freya Saeys.  Door deze week één dag mee te lopen in het bedrijf, kreeg Freya een kans om te proeven van het bedrijfsleven en kon ze zich meteen ook een beter beeld vormen van de activiteiten en uitdagingen van ondernemers. Belangrijke zaken om straks mee te nemen bij de start van het nieuwe parlementaire jaar.

Als lid van de commissie Welzijn en Volksgezondheid en als huisarts lag de keuze van Freya Saeys voor een Voka-zomerstage in een farmaceutisch bedrijf enigszins voor de hand. “Ik was zeer onder de indruk van de strenge vereisten wat betreft productveiligheid en van de uitgebreide hygiënische procedures die Alcon, onderdeel van de groep Novartis, zichzelf oplegt”, aldus Freya Saeys.

Alcon ontwikkelt, produceert en verkoopt farmaceutische oogdruppels, oogverzorgingsproducten zoals zalfjes en chirurgische uitrusting en apparaten voor oogbehandelingen. “Jaarlijks produceren we 220 miljoen stuks. Daarvan zijn 84,25 procent verpakkingen met oogdruppels. We exporteren naar 155 landen. Omdat elk land andere voorschriften heeft voor bv. verpakkingen, zorgt dit voor een zeer complex productieproces. Omdat we daarin slagen, en dit kunnen koppelen aan hoge kwaliteit, kunnen we deze productie in België houden”, lichtte general manager Koen Strobbe toe tijdens een rondleiding door het bedrijf.

“Alcon telt 1.240 voltijdse medewerkers. Vijftien procent daarvan bekommert zich uitsluitend om de kwaliteit van onze productie. In België is Alcon koploper qua klinisch onderzoek. Meer dan honderd werknemers focussen op onderzoek en ontwikkeling.”

Na de lunch praatte Freya Saeys verder over de uitdagingen van Novartis in België met Koen Strobbe, general manager Oncology Michel Geelhand en CSO Stefaan Vancayzeele. “Vandaag zijn we al actief op het vlak van immuno-oncologie. Cel- en gentherapie is een volgende stap. Door onze sterkte op het vlak van onderzoek en ontwikkeling kan België een voorsprong nemen op andere landen”, benadrukte Michel Geelhand.

“Na de politieke stage in het voorjaar was ook deze Voka-zomerstage een zeer interessante ervaring. Waar de politieke stage zich als doel stelde om bedrijfsleiders een beter inzicht te geven in de werking van het Vlaams Parlement, kreeg ik deze week de kans om een exclusief blik te krijgen achter de schermen van Alcon te Puurs. Wat mij betreft, zeker voor herhaling vatbaar”, besluit Freya Saeys.

Blijf steeds op de hoogte van mijn verwezenlijkingen!
Enkele keren per jaar een update in je inbox