Freya Saeys (Open Vld) over het Gezondheidskompas: “Een samenvoeging van beweging en gezonde voeding levert beste resultaten”

Freya Saeys ondervroeg de minister van Welzijn over de concrete uitwerking van het Gezondheidskompas en hoe de initiatieven Bewegen op Verwijzing en de groepssessies Gezonde Voeding op Verwijzing hierop aansluiten. Ze pleit daarbij voor een geïntegreerd aanbod van zowel gezonde voeding als beweging.

Een nieuwe webapplicatie, het Gezondheidskompas, spoort het risico op diabetes en hart- en vaatziekten op.  Aan de hand van een wetenschappelijke vragenlijst kunnen mensen zelf hun risico op verschillende levensstijlen, erfelijkheidsfactoren en gezondheidsproblemen bekijken. Op basis daarvan geeft het Gezondheidskompas een persoonlijk leefstijladvies en verwijst het eventueel door naar de huisarts. “Ik ben ervan overtuigd dat dit een zeer goed instrument is”, reageert Freya Saeys (Open Vld), “maar het moet ook effectief tot bij de mensen geraken en algemeen bekend worden”.

Proefprojecten

In twee startregio’s, Mechelen-Heist-op-den-Berg en Menen-Wervik-Wevelgem, kunnen huisartsen in dit kader reeds deelname voorschrijven aan groepssessies Gezonde Voeding op Verwijzing. Saeys vroeg zich af hoe deze initiatieven genoeg bekendheid verwerven en verspreid worden naar de zorgverstrekkers.

De minister gaf aan dat de naamsbekendheid en uitrol van het Gezondheidskompas vooral zal afhangen van de bereidheid op lokaal niveau om hierop in te zetten. In de startregio’s is reeds een lokale sensibiliseringcampagne aan de gang. De groepssessies Gezonde Voeding op Verwijzing sluiten aan op het bestaand concept van Bewegen op Verwijzing. Toch zijn beide initiatieven nog niet geïntegreerd. De minister stelt immers dat het niet realistisch is om alle aspecten van een gezond leven tegelijk te verbeteren. Bij positieve evaluatie van de groepssessies is het wel de bedoeling uit te breiden naar heel Vlaanderen.

Samenspel gezonde voeding en beweging

Saeys betreurt de afsplitsing van Bewegen op Verwijzing en de groepssessies Gezonde Voeding op Verwijzing. “In de verandering van levensstijl van mensen met (pre)diabetes is er echt een samenspel nodig van gezonde voeding en beweging. Een geïntegreerd aanbod geeft veel betere resultaten”, aldus Saeys. “Aangezien veel mensen tijdsgebrek hebben, zie ik hen niet naar zowel sessies gaan over gezonde voeding als naar sessies over bewegen op verwijzing”, besluit Freya Saeys.

Blijf steeds op de hoogte van mijn verwezenlijkingen!
Enkele keren per jaar een update in je inbox