Ook jongens krijgen binnenkort HPV-vaccin!

Vanaf september 2019 zullen ook adolescente jongens gevaccineerd worden tegen het Humaan Papillomavirus (HPV). Dat maakte de Vlaamse Regering bekend. Momenteel krijgen enkel meisjes in de eerste graad middelbaar onderwijs het HPV-vaccin toegediend. Vlaams Parlementslid Freya Saeys (Open Vld), die zelf ook arts is, pleit al jaren voor de uitbreiding van de vaccinatie naar jongens. Ze is dan ook erg blij dat ze nu gehoor krijgt.

Het Humaan Papillomavirus kan kanker veroorzaken. Bij meisjes is dat voornamelijk baarmoederhalskanker. Maar HPV treft ook mannen: 25% van de HPV-kankers komt voor bij mannen, meestal in de vorm van keel-, anus- en peniskanker.

Vlaams Parlementslid Freya Saeys reageert opgetogen: “Ik pleit al geruime tijd voor een gender neutrale vaccinatie. Ook jongens verdienen om beschermd te worden tegen HPV-infecties, liefst op grote schaal via de schoolvaccinatieprogramma’s.”

“Vaccinatie van jongens zal ook het risico op verspreiding indammen,” stelt Saeys. “Bij homoseksuele mannen bijvoorbeeld is geen van beide partners gevaccineerd wat het risico op besmetting uiteraard groter maakt. Door de vaccinatie uit te breiden worden ook zij beter beschermd.”

“Kankerpreventie moet genderneutraal zijn”

Eerder besliste de Vlaamse Regering al om over te schakelen op een nieuw, uitgebreider vaccin. Dat nieuwe vaccin beschermt tegen negen HPV-types, waardoor de bescherming ruimer is dan voordien. De Hoge Gezondheidsraad pleitte er reeds voor het uitgebreidere vaccin ook aan jongens toe te dienen.

“Ik ben erg blij dat men geluisterd heeft naar mijn pleidooi en nu ook jongens gaat vaccineren tegen HPV. Kankerpreventie mag niet gendergekleurd zijn”, besluit Saeys.

Blijf steeds op de hoogte van mijn verwezenlijkingen!
Enkele keren per jaar een update in je inbox