11/03/2020 - 71 Vlaamse kinderopvanglocaties voldoen niet

In Vlaanderen zijn er 71 kinderopvanglocaties in een handhavingstraject. Het gaat om kinderopvanglocaties waar overtredingen zijn vastgesteld en die zich tegen een bepaalde datum in regel moeten stellen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Freya Saeys (Open Vld) heeft opgevraagd.

Kinderopvanginitiatieven moeten voldoen aan een pakket regels en kwaliteitseisen. Als de inspectie tekorten vaststelt en de organisator volgt die tekorten niet of onvoldoende op, dan kan er een handhavingstraject opgestart worden.

Uit cijfers die Open Vld-politica Freya Saeys heeft opgevraagd, blijkt dat er nu bij 71 opvanglocaties een handhavingstraject loopt. Vier van die 71 locaties liggen in het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest.

Bij de opstart van een handhavingstraject krijgt de organisator ook een termijn waarbinnen hij de tekorten moet aanpakken. Wanneer er toch geen sprake is van een verbetering, dreigt een schorsing of opheffing van de vergunning.

Er bestaat geen maximale duur voor een handhaving. Maar als de situatie het welzijn van de kinderen in gevaar brengt, kan men sneller overgaan tot schorsing of opheffing van de vergunning.

Copyright Het Nieuwsblad, dit artikel verscheen op 11 maart 2020.