24/09/2018 - Afgelopen jaren vooral plaatsen verdwenen bij crèches met weinig of geen subsidies

Slechts 2.004 kinderopvangplaatsen, dat is het aantal plaatsen dat Vlaanderen sinds de invoering van het decreet kinderopvang in april 2014 bijkomend wist te creëren. Boosdoener zijn de vele stoppende onthaalouders en kinderdagverblijven. “Van onthaalouders wisten we dat ze massaal stoppen, maar nu blijkt dat ook in de groepsopvang ook 3.946 plaatsen verloren gingen,” reageert Freya Saeys.

Freya Saeys (Vlaams Parlementslid Open Vld) vroeg de minister waar die 3.946 plaatsen kinderopvang precies verloren zijn gegaan. Uit het antwoord blijkt dat vooral bij voorzieningen die geen of weinig subsidies ontvangen  de meeste plaatsen verloren gaan. Bij kinderdagverblijven die geen subsidie ontvangen ging het om 2014 opvangplaatsen of 51% van het totaal aan verloren gegane plaatsen. Bij kinderdagverblijven die uitsluitend een basissubsidie ontvingen, verdwenen  1.299 plaatsen verloren of 32,91% van het totaal aantal verloren plaatsen.

Freya Saeys : “Dit onderschrijft mijn jarenlang pleidooi om de financiële inspanning vooral toe te spitsen op de kinderdagverblijven die het minst subsidie krijgen. De financiële kloof met de vroegere erkende en gesubsidieerde voorziening die jaarlijks 12.445 per plaats per jaar krijgen versus de voorzieningen die niets of een basissubsidie van 778,08 euro per plaats per jaar krijgen is onoverbrugbaar geworden.”

Maar ook bij de zelfstandige kinderdagverblijven die al inkomensgerelateerd werkten voor de inwerkingtreding van het decreet gingen 492 opvangplaatsen verloren.

Freya Saeys : “De minister heeft beloofd dat hij een tweede inspanning ging doen om de subsidiekloof met de duurste kinderopvangplaatsen te dichten. Wij stellen vast dat de sector in het ongewisse blijft over het bedrag of de timing. We hopen dat de minister snel duidelijkheid verschaft en tot actie overgaat.”

Blijf steeds op de hoogte van mijn verwezenlijkingen!
Enkele keren per jaar een update in je inbox