3/11/2015 - Freya Saeys hekelt administratieve kindcode

Freya Saeys heeft vragen bij de werking van het “kindcode”-systeem in de kinderopvang. Dat systeem blijft voor veel kinderopvanginitiatieven een administratieve belasting.

Ouders die kinderen hebben in een kinderopvangvoorziening waar het tarief bepaald wordt door het inkomen, hebben een attest en een unieke kindcode nodig. De registratie verloopt via de website van Kind en Gezin. In het verleden liep dat systeem niet altijd van een leien dakje. Niet iedereen beschikte bijvoorbeeld over de nodige e-ID, federaal token of elektronische identiteitskaartlezer en er waren ook al eens technische perikelen.

In mei 2015 werd het systeem bijgestuurd. Wie zelf zijn kindcode niet kon aanvragen, kon de aanvraag via of met de hulp van zijn voorziening regelen. Maar volgens Vlaams parlementslid Freya Saeys loopt het systeem nog steeds niet zoals het moet. Er zijn nog steeds onduidelijkheden en de administratieve belasting blijft een probleem, aldus de Open Vld-politica.

“Sinds de invoering van het nieuwe systeem besteedde Kind en Gezin niet minder dan 4.560 manuren aan het beantwoorden van vragen over de kindcode”, zegt Saeys. En volgens haar moeten organisatoren veel tijd steken in het begeleiden van ouders. Kind en Gezin nuanceert: “Die 4.560 manuren hebben betrekking op alle vragen over kinderopvang bij de Kind en Gezin-lijn, niet enkel over vragen omtrent de kindcode”. En volgens Kind en Gezin slagen 9 op de 10 gezinnen erin de aanvraag grotendeels autonoom in te dienen.

Moeilijke situaties

Volgens Saeys moet de Kind en Gezin-lijn ook te vaak het antwoord op vragen schuldig blijven. “Bij organisatoren ontstaat daardoor de indruk dat de lijn niet opgewassen is tegen haar taak.” Kind en Gezin erkent dat sommige vragen niet meteen kunnen beantwoord worden, maar dat heeft volgens hen vaak te maken “met de situatie van de ouder of het gezin, niet met de moeilijkheid van het systeem”. “Wij begrijpen dat het frustrerend is voor voorzieningen als zij niet meteen een antwoord kunnen krijgen via de telefoon of per mail, maar wij verkiezen om een correct en volledig antwoord te geven en dat is niet altijd voor de hand liggend.”