2/12/2021 - “Geef het zorgpersoneel zo snel mogelijk een derde prik”

De 65+’ers krijgen op dit moment een extra dosis van het coronavaccin. Maar de echte vaccinatiegolf van derde prikken laat op zich wachten. Freya Saeys, Vlaams Parlementslid voor Open Vld, vroeg bevoegd minister Beke tijdens de plenaire vergadering om het zorgpersoneel zo snel mogelijk opnieuw te vaccineren. “Velen vallen uit. Het is een no-brainer dat we hen via een derde prik extra moeten beschermen, want hoe meer mensen uitvallen, hoe minder bemande bedden er zijn. En laat dat nu net de essentie zijn”, zegt Saeys.

Het zorgpersoneel in de ziekenhuizen en in de eerstelijnszorg valt tijdens deze vierde golf met bosjes uit. Tegelijkertijd wachten zij nog altijd op hun derde prik. Vlaams Parlementslid Freya Saeys kaart aan dat die te traag gezet wordt: “Recente cijfers uit het Verenigd Koninkrijk tonen duidelijk aan dat een derde prik de bescherming tegen symptomatische infecties sterk verhoogt. Dus stop het getreuzel en versnel die vaccinatiecampagne. We kunnen niet meer zeggen dat de vaccins er niet zijn. Die zijn er. Nu is het zaak om deze in de armen van de mensen, en prioritair de zorgverleners te krijgen.”

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke kondigde tijdens de plenaire vergadering het volgende aan: “Wat de zorg betreft, zullen de ziekenhuizen deze week hun vaccins krijgen. Er wordt dus volop gewerkt om die derde prik te zetten.”

Het liberale parlementslid verwelkomde het antwoord van de minister, maar stipte ook aan dat de eerstelijnszorg nog altijd wachtende is. “In theorie hebben we tweeduizend bedden op intensieve zorg, maar in de praktijk komen we niet aan dat aantal omdat er heel veel zorgpersoneel uitvalt. Die derde prikken zijn dus, naast de bijkomende maatregelen, een bijkomende dijk om ons te beschermen tegen het coronavirus. Dé doelen zijn: de besmettingen doen dalen, de druk op het zorgsysteem naar beneden brengen en de winter op een zo goed mogelijke manier doorkomen”, aldus Freya Saeys. Tot slot roept ze de minister op om de vaccinatiecentra zo snel mogelijk op te schalen.