3/09/2020 - Hof ter Veldeken versoepelt bezoekregeling na klachten

De bezoekregeling van kracht in het OCMW-woon-zorgcentrum Hof ter Veldeken in Lebbeke wordt versoepeld: kamerbezoek is opnieuw mogelijk.

De aanpassing komt er op aandringen van familieleden die de bestaande regeling als te streng verwierpen. Oppositieraadslid Freya Saeys (Open VLD), kaartte de versoepeling aan tijdens de gemeenteraad.

Familieleden van bewoners kregen slechts op dinsdag en donderdag, niet tijdens de weekends, de kans een half uurtje op bezoek te komen. “De gesprekken in de grote zaal verliepen gezien de afstand tussen de betrokkenen, niet altijd even vlot”, zei Saeys. “Echt warm contact was moeilijk. En dat terwijl in de private Lebbeekse woon-zorgcentra dagelijks bezoek wel kon. Laten we niet vergeten dat op dit moment senioren niet alleen sterven aan Covid-19, maar ook aan eenzaamheid.”

Schepen van Sociale Zaken Goedele De Cock (SP.A) reageert dat leiding en personeel van het centrum ook de mentale gezondheid van de gasten koesteren. “Wij zoeken een evenwicht tussen hun gezondheid, veiligheid en fysiek welzijn. Wij proberen de grootste gemene deler te vinden tussen de bewoners die bang zijn en op strenge regels aandringen en bewoners die een lossere aanpak voorstaan. Dat verschil van mening leeft ook bij de families. Het is voor ons dus echt balanceren. Ons personeel staat echter altijd paraat, zelfs tijdens de vakantieperiodes.”

Nieuwe bezoekregeling

Omdat het aantal besmettingen de goede richting uitgaat, wordt de bezoekregeling versoepeld. “Van maandag tot donderdag kunnen tussen 13 tot 17 uur, tegelijk twee mensen een uur op bezoek komen, telkens tijdens een verschillend tijdsblok”, zegt directeur Lien De Vos. “Dat hoeven niet altijd dezelfde personen te zijn. Op vrijdag is er een extra bezoekmoment voor partners, op zaterdag zijn bezoeken voorbehouden aan mensen die werken. Reserveren is dan nodig.” Om ervoor te zorgen dat zorg en animatie kunnen blijven doorgaan, werkt Hof ter Veldeken aan de uitbreiding van zijn pool van vrijwilligers.

Dit artikel verscheen in Het Nieuwsblad op 1 september 2020 (copyright; PVR)