25/04/2019 - Laagste kinderopvangtarief voor reeds 64 tienermoeders

Sinds 1 juli 2018 moeten tienermoeders enkel het laagste tarief betalen in de inkomensgerelateerde kinderopvang. Uit cijfers die Open Vld-parlementslid Freya Saeys heeft opgevraagd bij minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) blijkt dat er op 31 maart 2019 al 64 attesten met het laagste tarief (1,65 euro) zijn uitgereikt aan minderjarige tienermoeders.

Tienermoeders die nog naar school gaan, moeten vaak een beroep doen op kinderopvang. Omdat ze zelf geen inkomen hebben, geldt het inkomen van de grootouders van het kind als norm voor het bepalen van het opvangtarief. Op die manier draaien die grootouders vaak niet alleen op voor de kosten van hun eigen kinderen, maar ook van hun kleinkinderen. In die gezinnen stoppen de grootouders soms met werken of kiezen de tienermoeders ervoor om hun opleiding stop te zetten.

Om het voor minderjarige tienermoeders mogelijk te maken hun school af te maken én de grootouders de kans geven te blijven werken, is de betaalbaarheid van kinderopvang erg belangrijk. Daarom kunnen tienermoeders sinds 1 juli 2018 rekenen op het laagste tarief van 1,65 euro per opvangdag.

Uit cijfers die Freya Saeys heeft opgevraagd bij Vandeurzen blijkt nu dat er op datum van 31 maart 2019 64 attesten waren uitgereikt aan minderjarige tienermoeders.

“Dat is zeer positief”, zegt Saeys, zelf een van de initiatiefnemers achter de maatregel. “Op die manier worden tieners die al in een moeilijke situatie zitten, geholpen. Het betekent ook een ontlasting voor de grootouders die nu vaak stoppen met werken om de zorg voor kinderen en kleinkinderen te combineren”, aldus Saeys.