30/11/2022 - Minister Lydia Peeters op bezoek in Lebbeke

Minister brengt goed nieuws bij plaatsbezoek aan sluis: “Budget voor overstreek dit jaar voorzien, werken volgend jaar”

In 2023 zullen de werken voor een nieuwe fietsoversteek aan de sluis van Denderbelle plaatsvinden. Dat nieuws bracht minister Lydia Peeters (Open Vld) tijdens een bezoek ter plaatse. De oversteek zal bovendien dichter bij het sas komen dan oorspronkelijk sprake van.

Minister Peeters bracht op vraag van Lebbeeks gemeenteraadslid Freya Saeys en haar Open Vld-collega’s een plaatsbezoek aan de sluis op de Dender tussen Denderbelle en Dendermonde. Die zorgde een aantal jaar geleden voor commotie. De sluis zal vernieuwd worden om meer scheepvaart op de Dender toe te laten, maar met de bekendmaking van die plannen indertijd werd gezegd dat de fietsoverstreek over de sluis daarbij zou verdwijnen. Omdat hier dagelijks honderden fietsers en wandelaars gebruik van maken, rees hevig protest tegenover die plannen.

Uiteindelijk werd beslist dat er een nieuwe fietsoversteek zou komen, los van de sluis. En die komt er nu sneller dan gepland. Via het relanceplan dat de regering lanceerde naar aanleiding van de coronacrisis, wordt vervroegd geld vrijgemaakt om te investeren in de fietsbrug. “Het ontwerp zit momenteel in een definitieve fase en dit jaar nog zal de aanbesteding plaatsvinden om een aannemer aan te duiden”, zegt minister Peeters. “In 2023 zullen de werken uitgevoerd worden.”

Voor de fietsbrug wordt 3,4 miljoen euro voorzien. “Aanvankelijk was deze brug verderop stroomafwaarts voorzien, maar ze zal toch wat dichter bij de sluis liggen”, weet Peeters, tot grote tevredenheid van haar Lebbeekse partijgenoten. “De vernieuwing van deze sluis is overigens een noodzaak om meer te kunnen inzetten op transport over water.”

BRON: https://www.hln.be/lebbeke/minister-brengt-goed-nieuws-bij-plaatsbezoek-aan-sluis-budget-voor-overstreek-dit-jaar-voorzien-werken-volgend-jaar~a849b735/