27/05/2021 - Open Vld verwijt gemeente winst te maken op kap Covid-crisis

22/03/2021 – “Het gemeentebestuur maakt winst dankzij de Covid-crisis”. Dat meent oppositiepartij Open Vld, die de cijfers over inkomsten en uitgaven opvroeg.

De coronacrisis doet over het algemeen gemeenten pijn in hun portemonnee, in die mate zelfs dat één op vier investeringen moet uitstellen. Naar aanleiding van die bevindingen vroeg oppositiepartij Open Vld een overzicht van de financiële gevolgen van de crisis op bij het gemeentebestuur. “De inkomsten bedragen 200.173 euro en de uitgaven slechts 175.771 euro. Dat is dus een winst van 25.000 euro die de gemeente maakt op kap van corona”, besluit Freya Saeys (Open Vld).

Voor de inkomstenzijde becijferde Open Vld de subsidies van de federale en Vlaamse overheid. Voor jeugd-, sport- en cultuurverenigingen ontving Lebbeke 190.168 euro. Voor lokale armoedebestrijding kwam daar nog eens 30.639 euro bovenop en een Vlaams budget van 32.241 euro was bestemd voor waardebons die kwetsbare doelgroepen kunnen besteden bij lokale handelaars. “Maar door afgelaste evenementen heeft de gemeente minder uitgaven”, zegt Saeys. “Het verschil zou ze perfect kunnen spenderen om zelf inwoners financiële ondersteuning te bieden. Zo stelden wij een éénmalige premie voor Lebbeekse ondernemingen voor en een aankoopbon van 25 euro voor elk Lebbeeks gezin om uit te geven bij lokale handel en horeca. Maar dit werd afgeschoten, net als de aankoop van CO2-meters voor scholen en 10 euro per leerling ter compensatie van gederfde inkomsten.”

https://www.hln.be/lebbeke/open-vld-verwijt-gemeente-winst-te-maken-op-kap-covid-crisis-schepen-weerlegt-crisis-kost-ons-geld~a74ff42b/?fbclid=IwAR3lSWwkkdsRRknZ0Y9ZWM_OLF2EAGMMZe_I1RCx2wJ3SEm_7AjQ0i7qNOs