15/12/2020 - Open VLD verzet zich tegen verkoop parking Beeckman

Open VLD kant zich fors tegen plannen van de Lebbeekse meerderheid om een gedeelte van de parking Beeckman-De Neve in de Centrumstraat te verkopen. Er bestaat interesse om op deze site en een strook aanpalende grond dat eigendom is van het Gemeenschapsonderwijs een bouwproject te ontwikkelen.

In 2018 kocht het vorige gemeentebestuur de parking aan. In het centrum van de gemeente, op nog geen steenworp van cultureel centrum De Biekorf, biedt ze vandaag ruimte aan 120 voertuigen. De gemeentelijke technische dienst gebruikt de loodsen.

Gemeenteraadslid Freya Saeys (Open VLD) vreest dat de verkoop extra verkeersoverlast in het centrum zal veroorzaken en dat de parkeerdruk in de omliggen straten zal doen toenemen. “De beslissing brengt het voortbestaan van De Biekorf in gevaar. Rond het gebouw zijn vandaag 75 parkeerplaatsen beschikbaar, buurtbewoners bezetten er permanent een twintigtal van. De Biekorf heeft een maximumcapaciteit van 686 toeschouwers, dan is een extra parking broodnodig.”

“De gesprekken tussen het bestuur en de projectontwikkelaar lopen al”, zegt Saeys. “Een van de voorwaarden is het creëren van veertig publieke parkeerplaatsen: één derde van het aantal vandaag. Bovendien wordt slechts één parkeerplaats per woongelegenheid voorzien, de bewoners zullen snel ook de publieke parkeerruimte innemen.”

Tijdens de gemeenteraad van donderdag 16 december buigt de gemeenteraad zich over de verkoopprocedure van de site.

Dit artikel verscheen op Het Nieuwsblad Online op 12 december 2020