8/06/2022 - Parlementslid Freya Saeys: “Nood aan maatregelen om stijgende dagprijs woonzorgcentra te milderen”

De betaalbaarheid van woonzorgcentra staat onder enorme druk. De levensduurte stijgt en we kunnen niet om de forse energieprijzen heen. Daardoor staan de woonzorgcentra met de rug tegen de muur en zien zij zich genoodzaakt om hun dagprijzen te indexeren. Freya Saeys, Vlaams Parlementslid, pleitte tijdens de plenaire vergadering voor maatregelen om de stijgende dagprijs in de woonzorgcentra te milderen. “We zitten in een crisissituatie. Iedereen ziet de energieprijzen enorm toenemen. Dat is voor de woonzorgcentra niet anders. En die prijzen moeten door iemand betaald worden. Ik roep op tot actie”, zegt Freya Saeys.

Zorgnet-Icuro berekende onlangs dat de energiekost van gemiddeld drie euro per dag per inwoner naar gemiddeld zes euro per dag per inwoner zal gaan. Voor alle Vlaamse woonzorgcentra samen zou het om een extra energiekost van 88 miljoen euro gaan. “Dat is niet niks”, aldus Vlaams Parlementslid Freya Saeys. Om aan deze forse energieprijzen tegemoet te komen besliste de Vlaamse Regering dat woonzorgcentra twee keer per jaar hun dagprijzen mogen indexeren. Zorgbedrijf Antwerpen zal dat ook doen en dit met maar liefst acht procent. Kortom: de facturen van hun bewoners zullen maandelijks met meer dan 140 euro stijgen. Wanneer we weten dat een gemiddelde dagprijs in een woonzorgcentrum 1.825 euro bedraagt, betekent dit dat we de grens van 2.000 euro naderen. “Dat is een serieus bedrag”, vat Saeys samen.

Het is duidelijk dat de prijsstijgingen een enorm effect hebben op de betaalbaarheid van woonzorgcentra voor onze ouderen. “Aan de ene kant zijn er de woonzorgcentra die zelfs aangeven dat, als de kosten blijven stijgen, ze voor hun voortbestaan vrezen. Aan de andere kant zijn er de bewoners die, wanneer ze hun facturen niet kunnen betalen, bij het OCMW moeten aankloppen”, zegt Freya Saeys. Zij wil dat de Vlaamse ministers de koppen bij elkaar steken en op korte termijn maatregelen nemen om de stijgende dagprijs te milderen.