17/10/2018 - “Te strenge voorwaarden voor basissubsidie onthaalouders”

Het is te moeilijk voor zelfstandige onthaalouders om aan een subsidie te komen. Dat zegt Freya Saeys, Vlaams Parlementslid voor Open Vld. “De voorwaarden zijn veel te streng. Zo wordt het voor zelfstandige onthaalouders quasi onmogelijk om te overleven,” stelt de Oost-Vlaamse politica.

 

Het aantal onthaalouders daalt al jaren in Vlaanderen. Daarom besloot de Vlaamse regering geld uit te trekken voor een basissubsidie aan onthaalouders. Maar volgens Freya Saeys is dat een maat voor niets: “De voorwaarden voor de basissubsidie zijn zo streng dat bijna geen enkele zelfstandige onthaalouder ervoor in aanmerking komt. Eén van de voorwaarden is namelijk dat onthaalouders minimum 220 dagen per jaar moeten open zijn. Dat is voor vele alleenwerkende onthaalouders niet haalbaar,” stelt Freya Saeys.

 

Volgens Saeys is het probleem dat de Kind en Gezin zich voor deze voorwaarden heeft gebaseerd op de voorwaarden voor erkende organisatoren, zoals diensten voor onthaalouders. Die diensten moeten de 220 openingsdagen realiseren in een zorgregio. Omdat niet alle onthaalouders van de dienst in een regio op hetzelfde ogenblik een sluitingsdag hebben, is het halen van die 220 openingsdagen voor hen geen probleem. Maar voor alleenwerkende, zelfstandige onthaalouders is het dus wel erg moeilijk om aan die voorwaarde te voldoen.

 

Minister Vandeurzen gaf aan begrip te hebben voor mevrouw Saeys’ verzoek om soepelere voorwaarden. Daarom zullen de voorwaarden morgen op het Raadgevend Comité van Kind en Gezin aangepast worden.

 

 

Blijf steeds op de hoogte van mijn verwezenlijkingen!
Enkele keren per jaar een update in je inbox