14/01/2016 - Waarom Freya Saeys een leider voor morgen is

De politieke redactie van de nieuwssite newsmonkey stak de koppen bijeen voor een lang en moeilijk beraad. Na uren en uren onderhandelen raakten de betrokkenen het eens over één lijst. Een lijst van beloftevolle, jonge politici, die nu soms al het verschil maken. Maar vooral politici waarvan deze politieke experten geloven dat ze op een dag de moed en het inzicht zullen hebben om ons land te leiden. Ook Freya Saeys werd uitgekozen als een leider voor morgen.

Wie: Freya Saeys

Functies: Vlaams Parlementslid voor Open Vld

Leeftijd: 31 jaar

Freya Saeys is een leider voor morgen omdat: zij is alles waar Open Vld voor staat, zelfstandige, vrijgevochten, maar toch ook de warme, helpende kant. Want Freya Saeys is naast haar carrière in het Vlaams parlement ook nog gedreven huisarts (rings a bell with Open Vld, anyone?). Met die kennis uit de praktijk bedenkt ze politieke oplossingen.

Je moet haar nu al kennen van: haar immens kennis over – hoe kan het ook anders als arts – gezondheid en welzijn.

Wij verwachten van haar: dat ze de girlpower binnen Open Vld nog meer versterkt. Met partijvoorzitster Gwendolyn Rutten en de immens populaire Maggie De Block als minister hebben de Vlaamse liberalen al een iets vrouwelijker imago gekregen, maar Saeys moet mee de ooit beruchte machopartij doen vergeten.

monkey politics

Freya: “Ik weiger mee te doen aan ideologische spelletjes op de kap van onze burgers”

Bekijk hier de video van Freya Saeys:

Wat drijft je in de politiek?

“Als jonge huisarts heb ik dagelijks een vinger aan de pols om te voelen wat leeft in onze samenleving. Elke dag hoor ik de bekommernissen van heel wat mensen. Vanuit mijn rol in het Vlaams Parlement tracht ik de politiek op een wetenschappelijke manier te benaderen en de problemen op een rationele manier te analyseren zonder aan ideologische spelletjes mee te doen op de kap van onze burgers. Op een evidence based manier zoveel mogelijk problemen oplossen, dat is mijn drijfveer in de politiek. Zo tracht ik uiteindelijk als vertegenwoordiger van een jonge generatie politici om een steen te verleggen in de rivier en zo een enigszins beperkte maar duidelijke invloed te hebben op het geheel.”

Merk je dezelfde drijfveren bij generatiegenoten over partijgrenzen heen?

“Ik merk dat vele collega’s toch wel hun eigen invalshoek en insteek hebben waarom men in de politiek is gestapt. Momenteel ben ik ook de enige praktiserende huisarts in het Vlaamse Parlement, wat mijn aanpak en houding in de politiek wel uniek maakt. Over de partijgrenzen heen zie ik wel dat generatiegenoten zich ook op enkele specifieke thema’s willen vastbijten zodat ze ook hun steen in de rivier kunnen verleggen.”

Wat wordt volgens jou hét politieke issue van uw generatie?

“Door de vergrijzing moeten we allemaal langer aan de slag blijven. Maar leven is meer dan werken alleen. Een goed evenwicht tussen werk en privéleven is belangrijker dan ooit. Die balans zit vandaag niet goed. Vele jonge gezinnen en singles kreunen onder de druk om zowel thuis als op het werk steeds het beste van zichzelf te geven. Jammer genoeg wordt het voor sommigen allemaal teveel. Nooit was het aantal depressies en burn-outs zo hoog in Vlaanderen. De vraag naar therapie en psychologische begeleiding stijgt met de dag en ik vind dit een zorgwekkende evolutie.”

“WE MOETEN ZORGEN VOOR MEER FLEXIBILITEIT VOOR WERKNEMERS EN ZORGEN VOOR MEER ONDERSTEUNING ZOALS KINDEROPVANG OF HULP IN HET HUISHOUDEN”

“Dit is voor mij daarom dé uitdaging voor onze generatie. We weten dat we langer zullen moeten werken om onze welvaart veilig te stellen. Maar hoe zorgen we ervoor dat we ook langer kunnen werken? Op die vraag moeten we ons als politici de komende jaren concentreren. We moeten zorgen voor meer flexibiliteit voor werknemers en zorgen voor meer ondersteuning zoals kinderopvang of hulp in het huishouden. In het geval van de singles worden deze zeer vaak benadeeld door de wetgeving. Als we weten dat tegen 2028 één op de drie huishoudens zal bestaan uit één persoon, dan moeten we daar als samenleving toch meer rekening mee houden. Doen we dat niet, dan dreigt mijn generatie de geschiedenis in te gaan als de burn-out generatie. En dat moeten we kost wat kost vermijden.”

Is er binnen je partij een verschil in ideeën tussen de jongste generatie en de oudere generaties? Op welke domeinen? Dus: waar deel je de analyse van je oudere partijgenoten, waar wijkt ze er van af?

“Momenteel is er binnen onze partij een generatiewissel aan het voltrekken waardoor nieuwe uitdagingen, eigen aan mijn generatie, zoals de combinatie werk-gezin, stilaan méér en méér op het voorplan komen te staan. Er is echter zeker geen verschil te vinden in onze liberale overtuiging, waarbij wij als liberalen geloven in de kracht van het individu. Dit onderscheidt ons van andere partijen, die steeds op de ene of andere manier mensen willen betuttelen of in hokjes steken. Over de kern van onze overtuiging zijn er over generaties heen dus geen verschillen. Die zijn er hooguit in de uitdagingen die ik hier naar voren schuif.”

“De oudere generatie concentreerde zich meer op problematiek van de vergrijzing, denk maar aan het ophef rond het generatiepact tijdens de regering Verhofstadt II. Daarbij lag de focus voornamelijk op mensen langer te laten werken, een bezorgdheid die ook ik deel. Als vertegenwoordiger van de jongere generatie politici besef ik maar al te goed dat we met zijn allen langer aan het werk moeten. Maar als huisarts realiseer ik me dat dit niet ten koste kan gaan van onze gezondheid. Immers, hoe hoger het aantal burn-outs, hoe hoger de kostprijs voor onze samenleving. Preventie is hierbij cruciaal. Daarom moeten we als jonge politici ijveren voor meer flexibiliteit. Zo moeten we mensen thuis laten werken, flexibel hun uren laten kiezen, een plaats in de kinderopvang garanderen. Dit zijn allen middelen die de draagkracht van deze jonge gezinnen ontzettend kan verhogen en hen ook in staat moet stellen om langer te werken zodat zij op hun beurt mee in staat zijn om onze sociale welvaart te garanderen.”

Bron: NewsMonkey (http://newsmonkey.be/article/61163)